HVA ER SPA?

Kjære Reisende

Våre Spa er som et tempel for kroppen, opplevelsen i et spa er en hyllest til DEG. Et spabesøk er en nesten hellig og sensuell nytelse, hvor din kropp, sjel og sinn står i sentrum. Etter noen timer med massasje og hudpleie, kommer energien og livslysten tilbake i rikt monn!

Hva er spa og hva betyr alle spa begrepene?
Der er aldri langt til et lite avbrekk fra hverdagens forpliktelser – uansett om du har to timer eller to døgn til overs. Men hva skal du velge?
Ordet spa betyr ”salus per aqua” som igjen betyr ”helse gjennom vann”. Kroppen består av 70% vann og vann er det eneste vi ikke kan leve uten. Hva er vel da mer naturlig enn å pleie vårt dyrebare maskineri med helsebringende vann. For å kalle seg et spa,må stedet tilby behandlinger med eller i vann. Vannet er både innpakningen og innholdet i spaopplevelsen, så ingen SPA uten vann.
De fleste tilbydere av hud og kroppsbehandlinger respekterer denne terminologien og derfor kan du stort sett stole på at et sted som bruker ordet spa, er et sted hvor du enten kan svømme, ligge i boblebad (jacuzzi) eller få behandling med eller i vann (behandling under vichy shower eller i kurbad.)

Spa - konseptet består av fire grunnleggende hjørnesteiner: trening, behandling, avslapping og kosthold. Det kan være både verdifullt og en fin start å begynne med et stopp på veien hjem etter jobb for en massasjetime, men best resultat og en bedre total opplevelse oppnår du ved å oppholde deg noe lengre på spa – da oppnår du de beste helsemessige resultater. Målet med SPA konseptet var og er fortsatt, et forbedret velbefinnende, friskere liv, mindre stress, mer energi og en bedre balanse.
De fleste av oss oppfatter en tur på spa eller et besøk på hudpleieklinikk som luksus, rett og slett fordi det er noe vi unner oss så altfor sjelden. Men grunnen til at spa og velvære er blitt så populært er at dette er en liten luksus med stor effekt. Og effektivitet setter vi pris på i vår travle hverdag. Behandling som gir raskt resultat (quick-fix) blir mer og mer ettertraktet.

Varme kilder – termal - Varme kilder (termer) er varmt, høykonsentrert helsebringende vann som kommer opp av bakken. Dette vannet inneholder hele 99,7 naturlig CO2 og har vært benyttet i århundrer som basis for drikkekurer, inhalasjon og mineralbad. Mange velværeresort og medisinske spa, er bygget rundt varme kilder (spesielt Italia, Ungarn, Tsjekkia og Island). Termalvann er rikt på mineraler og har helbredende effekt. Ofte er 20 minutters opphold i termal vann, mer enn nok. Behandlinger med termal vann er ofte brukt til ulike hudproblemer (f.eks. psoriasis), lutfveisproblemer (astma) og muskel- og ledd- plager. I Italia benyttes ofte en blandingen mellom termal leire og termal vann i behandlingene, noe som er spesielt effektivt på sår, tørr eller skadet hud. Denne spesielle behandlingen kalles Fango.

Thalasso - Thalasso stammer fra Hellas og betyr hav. Sjøvann, havsalt, tang, alger og sand brukes i bad og til ansikts-og kroppsbehandlinger. Alger, tang og tare anses for å ha en naturlig samhørighet med menneskekroppen, fordi begge består av en noenlunde lik blanding av mineraler, vitaminer, sporelementer og vann. Den felles sammensetningen betyr at mineraler fra alger lett kan trenge gjennom huden, inn i blodet og ut igjen og binde seg til avfallstoffer i kroppen for videre å trekke disse ut i prosessen. Thalassoterapi er en behandlingsform hvor det legges vekt på behandling med sjø/kildevann rikt på mineraler. Thalasso brukes også mer og mer i behandling av ulike helseproblemer. I Norge har vi ett thalasso senter - Selje Spa Thalasso. Dette spa stedet ble åpnet allerede i 2000 og har vært en stor suksess fra første dag. Thalasso terapi brukes i ulike former, enten som bad eller dusj i varmt sjøvann, sammen med leire eller alger eller inhalering. Ved Dødehavet benyttes Thalasso noe sterkere konsentrert og leire og tang innpakninger er vanlig behandlinger.

Aroma terapi og ayurveda - Den klassiske massasjen utført med essensielle oljer er velkjent her til lands. Aromaterapi utføres med eteriske planteoljer som enten masseres inn, inhaleres eller nytes i et bad. De naturlige oljene fra planter frembringer balanse og harmoni i kroppen og benyttes for å lindre plager. Noen oljer inneholder en gruppe kjemikalier kalt estere som har en avspennende virkning. Disse brukes som kraftig avstressende midler enten i bad eller ved massasje ved ulike spa-sentre.
Ayurveda behandlinger bygger på en 8000 år gammel tradisjon fra India og er et helhetlig medisinsk system. Ayurveda består blant annet av kostholdslære (læren om bruk av ulike medisinske matvarer, til rett tid av døgnet) og renseteknikker (blant annet bruk av yoga og pusteteknikker). Et profesjonelt ayurvedisk behandlingssted tilbyr først en legetime, der din pulsrytme måles og eventuell ubalanse i kroppen din blir registret. Deretter får du et behandlingsprogram (kosthold og behandlinger) som er tilpasset deg og ditt behov. Som regel er behandlingen er en kombinasjon av spesielle aromatiske oljer og massasje. 98% av alle som aktivt går inn for å hjelpe prosessen selv (med trening, oppfølging og aktiv deltagelse) oppnår det resultatet de har satt seg fore. Uansett om det er å slutte røyke, slanke seg, trene seg opp, rense kroppen eller hjertet!

Klassisk massasje - Av alle ulike former for massasje er nok den klassiske svenske massasjen mest utbredt, mest kjent og godt likt. Massasjen ble utviklet av svensken Per Henrik Ling tidlig på 1800 tallet. Massasjen baserer seg på en kombinasjon av fem ulike teknikker, alle utført med olje. Klassisk svensk massasje benyttes til alt fra generell avspenning til lindring av spesifikke problemer. Massasje av magen mot forstoppelse, tromming på ryggen for å løse opp slim i lungene og massasje rundt et brukket ben, sørger for å fjerne avfallsstoffer og øke tilførsel av oksygen, slik at helingen fremskyndes. Strøkene utføres i retning mot hjertet.

Dyp muskelmassasje - Myker opp vevet som forbinder musklene med kroppens indre organer. Denne noe smertefulle massasjen har god effekt på kroniske spenninger i musklene. Annen klassisk massasje for trette og overarbeidede muskler, triggerpunktterapi, idrettsmassasje og avslappende massasje av rygg, nakke, ansikt og hodebunn er også behandlinger du kan finne på en spa meny. En god massasjeterapeut spør alltid sin kunde hvor hardt trykk du ønsker under behandlingen. Dermed kan du selv bestemme hva som er behagelig for deg, og hvordan massasjen skal utføres.

Thai massasje - Er en av verden eldste legekunster og den har eksistert og utviklet seg i over 1000 år. Ved å trykke på, trekke i, tøye og manipulere kroppen, påvirkes ledd og det myke vevet. Smidigheten bedres, vitaliteten øker og du får en behagelig og avslappende opplevelse. Thaimassasjens utsøkte, yogalignende tøyninger gjør deg rolig til sinns og kan frigjøre muskelspenninger på en behagelig måte.

Shiatshu massasje - Er en unik japansk behandlingsform hvor terapeuten stimulerer kroppens evne til å lege seg selv gjennom dyp avspenning. Shiatshu er en behagelig og rolig behandling som kombinerer akupressur, fysioterapi og massasje, og kan være både forebyggende og lindrende for mange lidelser.

Hot Stone massasje - Er blitt meget populær. Her brukes vannoppvarmede basaltsteiner i varierende størrelse. Disse legges på spesielle nøkkelpunkter på kroppen, noe som gir en ekstra dyp massasje og som gir følelsen av varme og velvære. Den direkte varmen senker muskelspenningen, noe som blir en fordel under den påfølgende aromamassasjen.

Innpakninger - Finnes i mange ulike former. Felles for dem alle er at de virker utrensende, sirkuasjonssøkende på blod og lymfe og tilfører store mengder mineraler og vitaminer. Innpakninger kan bestå av alger, leire eller legende urter. Huden blir synlig glattere og mer elastisk etter en innpakning og gjøres ofte i sammenheng med en kroppsskrubb (peeling).


Velvære spa - På et velvære spa kan du få stor helseeffekt av å benytte deg av avslappende behandlinger, trene yoga, spise og drikke sunt samt pleie deg selv. For å bedre livskvaliteten er balanse og ro i kroppen viktig. Flere hoteller tilbyr program der du på kort tid kan forvandle en sliten og stresset kropp til bli et menneske i harmoni og balanse. Velvære spa finner du på de fleste spa hoteller i Norden.


Medisinsk spa - De fleste medisinske spa finner du i nærheten av naturlige varme kilder, eller steder som har direkte tilgang til saltvann. Et medisinsk spa tilbyr behandlingsformer med dokumenterte resultater. Med sin unike kombinasjon av gamle terapiformer og teknikker og de mest moderne fasiliteter, er et medisinsk spa både for deg som søker forebyggende behandling, vil styrke immunforsvaret eller forbedre livskvaliteten. Din første avtale er med stedets lege som gjør en vurdering av din helsetilstand før du setter i gang med behandlinger. Alle medisinske spa bruker vann i sine behandlinger. Thalasso terapi og termal behandling inngår i denne kategorien. Plastisk kirurgi og estetiske klinikker er ikke medisinsk spa.

 

Spa Travel har differensiert reiser til medisinske spa som eget segment, kalt Kroppen på service! Filosofien er enkel, man tar gjerne bilen på service en til to ganger i året, men kjører ofte kroppen på tomgang uten noen som helst form for stopp og påfyll på tanken. Med å ta kroppen på service får ferien en betydelig dypere mening, og man gir kropp og sjel akkurat det den trenger for å styrke livskvaliteten. En ferie fylt med velvære, men som samtidig gir deg nødvendig påfyll av energi.

Det er som om spabølgen skyller over oss her oppe i det kalde nord! Sjekk vår eksklusive steder med massevis av gode tilbud.

Noe du lurer på? Ring oss på 67558090, eller send mail til spa@spatravel.no

Vårt søsterselskap